Over Anna

“Je ogen zijn de spiegel van je ziel.”

Kindertehuizen en pleeggezinnen
Als kind heb ik ervaren hoe het is om niet op te groeien in een warm nest. Na diverse rondzwervingen in kindertehuizen en verschillende pleeggezinnen heb ik ervaren hoeveel invloed dit heeft. Je nergens thuis en/of welkom voelen. Seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing stonden centraal in mijn jeugd. Jarenlang zat ik in de overlevingsmodus; ik wilde zo snel mogelijk onafhankelijk te worden. Op mijn vijftiende liep ik weg van huis; dit bracht een grote verandering met zich mee. Vanaf dat moment bepaalde ik mijn eigen koers.

Moederschap
Toen ik zelf moeder werd in 1988 zag ik de kwetsbaarheid en voelde ik oneindige liefde voor mijn zoon. Nog steeds! Hierdoor kwam ik weer in contact met het kind in mijzelf. Het resulteerde in een zoektocht naar mezelf. Ik werd mij steeds bewuster van wie ik in essentie ben. Oude overtuigingen – zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik mag er niet zijn’ – kon ik gaandeweg omzetten. Mijn tweede zoon werd geboren in 1991. Opnieuw werd ik door een oneindige liefde overspoeld.

Opleidingen
Ik ging mij verdiepen in de route van de ziel; de oneindige cirkel van komen en gaan. Waarom komen wij naar de aarde en waarom komt een kind bij jou? In 1994 begon ik met een driejarige opleiding tot astroloog. Dit was het begin van het pad naar verdieping in mijzelf en de oneindigheid van het leven. In de jaren daarna volgde ik verschillende opleidingen: kinesiologie, reiki, communicatie en Bachbloesemtherapie. Ik kwam er al snel achter dat hoe meer je weet, hoe minder je weet.

Energetisch therapeut en sjamanisme
In 2001 begon ik met een opleiding tot energetisch therapeut en kinder- en jeugdbegeleider. Na vier jaar heb ik dit afgerond en werd ik trainer bij een opleidingscentrum voor therapeuten en kinder- en jeugdbegeleiders. Daarnaast draaide ik mijn eigen praktijk. Ik kwam in contact met diverse sjamanen vanuit verschillende tradities. Door hen werd ik opgeleid en er ontstonden warme vriendschappen. Bij hun lessen in Nederland heb ik met veel plezier geassisteerd.

Mijn specialisatie
In Maarn heb ik een praktijk waar mensen de weg naar zichzelf weer kunnen vinden. Ik ben gespecialiseerd in het onderzoeken van belemmerende patronen en dieperliggende blokkades. Mensen bewust te maken van wie ze in essentie zijn en waar ze vandaan komen. Het mooiste wat je voor jezelf kunt doen is te worden wie je wilt zijn.

Zoons, cadeaudochters en kleindochters
Inmiddels zijn mijn beide zoons volwassen en heb ik er fijne cadeaudochters bijgekregen. Ook zij zijn geworden wie ze willen zijn, ik ben zo trots op ze. Mijn kleindochter groeit op in een bedding van liefde en geborgenheid. Dankbaarheid vervult mijn hart.

De cirkel van het leven
Mijn belangrijkste kernwaarden zijn: compassie, aandacht, bewustzijn, bezieling en veiligheid. Anderen omschrijven mij als een expert op het gebied van levensvragen. Van het komen naar de aarde met een missie, naar het afscheid nemen van de aarde. De cirkel van het leven.

Anna Smit aan de keukentafel bij Marie José Rietdijk